Portal per al foment de la lectura i la comprensió lectora

Fomentant la lectura
21/04/2023
D'oca a oca i tiro perquè em toca!

Els nens exploren el seu món a través del joc. I es desenvolupen i prosperen amb el joc.

Per què jugar?

El joc augmenta el benestar, millora la salut mental, desenvolupa la resiliència, l’interès per l’aprenentatge i moltes habilitats essencials:

Habilitats socials

Jugar genera empatia ajudant els nens a pensar en els seus companys d'equip. I també és una habilitat essencial per a la vida adulta, quan els nens treballen junts per resoldre problemes, aprenen a debatre idees, escoltar els altres i a negociar. 

Habilitats emocionals

Amb el joc els nens aprenen a portar-se bé amb els altres i detectar quan els seus companys de joc se senten feliços, tristos o frustrats. El joc també és una pràctica per fer front a allò impredictible o incert. Els nens gaudeixen de la diversió i la satisfacció quan guanyen, però també s'enfronten a la frustració quan les coses no surten segons el previst.

Habilitats cognitives

Quan l'aprenentatge és lúdic, els nens es submergeixen voluntariament en la creació d'estratègies i la resolució de problemes que desenvolupen la seva ment. La diversió per jugar els incentiva a desenvolupar habilitats complexes de raonaments, memòria i concentració, de manera molt més eficaç que no quan se'ls diu que s'asseguin quiets i solucionin problemes.  

Habilitats creatives

Ser creatiu pot ser tan senzill com imaginar una escombra com un cavall, o tan complex com dissenyar un paracaigudes que et permeti deixar caure un ou del terrat sense trencar-lo. El joc creatiu fa que els nens explorin idees, relacions, espais i problemes. Desperta confiança, ja que aprenen a confiar en la seva curiositat natural. 

Habilitats físiques

Córrer, saltar, aprendre un nou esport: els jocs fan que els nens siguin forts físicament i mentalment. Els joc físics, a demés, desenvolupen la motricitat fina.

El joc és la manera com els nens aprenen de forma natural. Per això és tan poderós, i per això, és tan important deixar espai pel joc.

Per preparar els nens en un món que mai deixa de canviar, els hem de deixar jugar i els hem d’animar a jugar. Perquè quan juguen, han de pensar, negociar, adaptar-se a les noves regles i tornar-ho a intentar quan les coses no surten bé.

 

 

Text extret de la web Learning Through Play de la Fundació LEGO. Un projecte per convèncer els adults que cal que els nens juguin, perquè creixin sans físicament i mental.

Més informació a: https://learningthroughplay.com/